Ser młody będzie świetnie smakował w sałatce, ale również z winogronem lub konfiturą. Świetnie nadaje się również do marynowania w oliwie z oliwkami, ziołami, suszonymi pomidorami. Jeśli jest podawany z winem, najlepszy będzie wybór wina białego, półwytrawnego, niezbyt intensywnego. Nam sprawdzają się wina reńskie, muscat, chardonnay. Również sauvignon blanc a nawet wina różowe.
Ser dojrzewający oraz dżersejan najlepiej smakować będą ze średnio treściwymi winami czerwonymi jak cabernet sauvignon lub rioja, lubimy je też w towarzystwie primitivo. Doskonale wino i ser połączą podane wraz z nimi orzechy, migdały lub owoce, jak morele czy czereśnie.
Ser Frontiera blue potrzebuje zupełnie innego zestawienia, lubi wina słodkie, jak porto czy cherry. Chętnie zestawiamy też ten mocny, pikantny ser z delikatnym smakiem moscato d’asti, który odświeża podniebienie swoim owocowym aromatem. Można również poeksperymentować, zestawiając Frontierę Blue z miodem gryczanym, miodami pitnymi, a nawet whisky. Zestawienia te będą jeszcze bardziej udane, gdy smaki połączymy podając figi, gruszkę, czy też nerkowce.