Kącik kulinarny

Sałata z gruszką, rukolą i Frontierą Blue ozdobi każdy stół. Na wielki półmisek wyłóż sałatę rzymską, rukolę, pokrojoną gruszkę (najlepiej konferencję) , sporą garść orzechów włoskich. Nie żałuj Frontiery blue, krusząc go na sałatę, polej sosem na bazie octu balsamicznego. Wrażenia niezapomniane.

Sałata z gruszką, rukolą i Frontierą Blue ozdobi każdy stół. Na wielki półmisek wyłóż sałatę rzymską, rukolę, pokrojoną gruszkę (najlepiej konferencję) , sporą garść orzechów włoskich. Nie żałuj Frontiery blue, krusząc go na sałatę, polej sosem na bazie octu balsamicznego. Wrażenia niezapomniane.

Zupa cebulowa z młodym dżersejem i orzechami włoskimi. Posiekaną drobno cebulę podsmaż aż zacznie się rumienić, dodaj bulion, białe wino , nieco kminku w całości. Zagotuj na parę minut na małym ogniu. Dodaj duuużą ilość startego dżerseja młodego i poczekaj aż się całkowicie rozpuści. Na talerzu dodaj parę orzechów włoskich. Tę zupę docenią  koneserzy.

Zupa cebulowa z młodym dżersejem i orzechami włoskimi. Posiekaną drobno cebulę podsmaż aż zacznie się rumienić, dodaj bulion, białe wino , nieco kminku w całości. Zagotuj na parę minut na małym ogniu. Dodaj duuużą ilość startego dżerseja młodego i poczekaj aż się całkowicie rozpuści. Na talerzu dodaj parę orzechów włoskich. Tę zupę docenią  koneserzy.

Spagetti vongole. Na naszym stole gości bardzo często. Smakuje obłędnie, a przygotowanie zajmuje 15 minut. Na dobrą oliwę (sporą ilość) rzucamy z pięć ząbków czosnku pokrojonego w cienkie plasterki, gdy zaczyna się rumienić dorzucamy vongole, dusimy ze dwie minuty. Potem prosto z wody makaron bardzo aldente, nabierka wody od makaronu, dużo dżersejanu tartego, czekamy i mieszamy aż wytworzy się sos. Potem pietruszka, ewentualnie pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Przyprawa do aglio e olio mile widziana. No i lampka prosecco . Nie masz małży lub nie lubisz owoców morza – pomiń je, a otrzymasz pyszne, tradycyjne aglio e olio.

Spagetti vongole. Na naszym stole gości bardzo często. Smakuje obłędnie, a przygotowanie zajmuje 15 minut. Na dobrą oliwę (sporą ilość) rzucamy z pięć ząbków czosnku pokrojonego w cienkie plasterki, gdy zaczyna się rumienić dorzucamy vongole, dusimy ze dwie minuty. Potem prosto z wody makaron bardzo aldente, nabierka wody od makaronu, dużo dżersejanu tartego, czekamy i mieszamy aż wytworzy się sos. Potem pietruszka, ewentualnie pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Przyprawa do aglio e olio mile widziana. No i lampka prosecco . Nie masz małży lub nie lubisz owoców morza – pomiń je, a otrzymasz pyszne, tradycyjne aglio e olio.

Szakszuka. Na łyżce oliwy podsmaż paprykę, cebulę, pieczarki, cukinię, czy co tam jeszcze znajdziesz w lodówce. Gdy to wszystko się smakowicie podsmaży wbij jajka, przykryj dojrzewającym dżersejem i poczekaj aż jajka się zetną a ser roztopi. Takie śniadanie daje power na cały dzień…

Szakszuka. Na łyżce oliwy podsmaż paprykę, cebulę, pieczarki, cukinię, czy co tam jeszcze znajdziesz w lodówce. Gdy to wszystko się smakowicie podsmaży wbij jajka, przykryj dojrzewającym dżersejem i poczekaj aż jajka się zetną a ser roztopi. Takie śniadanie daje power na cały dzień…

Tagliatelle z młodego szablu pod sosem z tuńczyka i sera frontiera blue. Niebo w gębie. Smakuje lepiej niż wygląda 😉. Młody szabel gotuj do miękkości. W tym czasie przygotuj sos: na patelnię wrzuć tuńczyka w oliwie, dodaj ser blue, możesz podostrzyć papryczką peproncino. Wymieszaj. Wyłóż na szabel. Gotowe. Szybko znika.

Tagliatelle z młodego szablu pod sosem z tuńczyka i sera frontiera blue. Niebo w gębie. Smakuje lepiej niż wygląda 😉. Młody szabel gotuj do miękkości. W tym czasie przygotuj sos: na patelnię wrzuć tuńczyka w oliwie, dodaj ser blue, możesz podostrzyć papryczką peproncino. Wymieszaj. Wyłóż na szabel. Gotowe. Szybko znika.

Przegrzebki zapiekane pod dżersejanem. Zapiekaj pod dżersejanem piękne małże św. Jakuba. Danie tyleż wykwintne, co pyszne  i proste…

Przegrzebki zapiekane pod dżersejanem. Zapiekaj pod dżersejanem piękne małże św. Jakuba. Danie tyleż wykwintne, co pyszne  i proste…

Hamburger z młodej wołowiny ze szparagami pod roztopionym serem Frontiera blue. Jeśli uda Ci się dostać młodą wołowinę i świeże szparagi – to danie nie może się nie udać. Ser blue roztop na odrobinie masła. Przykryj nim mięso i warzywa. Jeśli chcesz, dodaj młode ziemniaki. Porządny i smaczny obiad.

Hamburger z młodej wołowiny ze szparagami pod roztopionym serem Frontiera blue. Jeśli uda Ci się dostać młodą wołowinę i świeże szparagi – to danie nie może się nie udać. Ser blue roztop na odrobinie masła. Przykryj nim mięso i warzywa. Jeśli chcesz, dodaj młode ziemniaki. Porządny i smaczny obiad.

Kokardki w sosie serowo-śmietanowym z szynką. Słodką śmietankę wymieszaj w rondlu z naszym serem blue, do tego dodaj szynkę pokrojoną w cienkie paski (szynkę możesz równie dobrze zastąpić plasterkami wędzonego łososia). Wymieszaj z makaronem ugotowanym al dente. Danie wyjątkowo szybkie i smakowite.

Kokardki w sosie serowo-śmietanowym z szynką. Słodką śmietankę wymieszaj w rondlu z naszym serem blue, do tego dodaj szynkę pokrojoną w cienkie paski (szynkę możesz równie dobrze zastąpić plasterkami wędzonego łososia). Wymieszaj z makaronem ugotowanym al dente. Danie wyjątkowo szybkie i smakowite.

Deser jesienny. Piękne konferencje zapiekaj z orzechem, odrobiną sera blue i kroplą miodu gryczanego. Słodko-wytrawny deser, który najlepiej smakuje przy gorącym kominku ze szklaneczką ulubionego trunku…

Deser jesienny. Piękne konferencje zapiekaj z orzechem, odrobiną sera blue i kroplą miodu gryczanego. Słodko-wytrawny deser, który najlepiej smakuje przy gorącym kominku ze szklaneczką ulubionego trunku…

Kontakt z nami

Ranczo FRONTIERA
Warpuny 4, 11-731 Sorkwity
woj. warmińsko-mazurskie

Sylwia: 501 544 755 
Rusłan: 501 799 924
Ania: 690 453 868

e-mail: seryowcze@gmail.com

Logo Ranczo Frontiera