W naszej niewielkiej serowni wytwarzamy cztery gatunki serów z mleka krów rasy jersey. Produkujemy je z mleka surowego, metodami tradycyjnymi, z zastosowaniem podpuszczki naturalnej, bez barwników i sztucznych dodatków. Do ich powstawania używamy francuskich i włoskich szczepów serowarskich, przeznaczone specjalnie dla małych, rodzinnych serowni. Rezygnujemy również z mechanizacji procesu, wszystkie czynności wykonując ręcznie, dzięki czemu każdy ser zyskuje znamiona rękodzieła.
Proces przetwórczy rozpoczyna się wczesnym rankiem, po zakończeniu udojów, i trwa niemal cały dzień. Hołdujemy zasadzie, że ser nie lubi pośpiechu, dlatego dajemy mu czas na spokojną i naturalną pracę szczepów bakteryjnych, niespieszne osuszanie ziarna i powolne ociekanie w formach. Po wyjęciu z form serowarskich kręgi sera są ręcznie solone suchą solą, dzięki czemu uzyskują łatwą w pielęgnacji skórkę.
Do dojrzewania serów przeznaczone są dwie oddzielne dojrzewalnie, gdzie utrzymujemy restrykcyjnie temperaturę i wilgotność optymalne do dojrzewania poszczególnych gatunków. Tam, pieczołowicie doglądane, przewracane i przemywane, nasze sery dojrzewają spokojnie nawet wiele miesięcy.

Ser dżersejowy młody - ma wielu miłośników, a to ze względu na sprężysty, śmietankowy miąższ. Dojrzewa nie dłużej niż dwa tygodnie, dlatego jest delikatny w smaku. Łagodny, maślany aromat sprawia, że lubią go także dzieci. Sprawdza się doskonale w sałatkach, na kanapce lub zamarynowany w oliwie.

Ser dżersejowy dojrzewający - leżakuje doglądany pieczołowicie przez dwa do czterech miesięcy. Ma naturalny, żółty kolor oraz nieliczne oczka. Smak orzechowy, aksamitny, u serów dojrzalszych bardziej pikantny i głęboki. Doskonale smakuje z winem lub orzechami, świetnie się topi na grzance czy pizzy.

Ser dżersejowy blue - to nasza specjalność. Jego recepturę tworzyliśmy przez lata. Przerost szlachetnej pleśni penicilum roqueforti i głęboki, pikantny smak zyskuje dojrzewając od trzech do nawet siedmiu miesięcy.
Ten aksamitny, pieczarkowy ser najlepiej komponuje się ze smakami słodkimi: winami, miodami, owocami. Nawet niewielka ilość wzbogaci smak potrawy.
Zdobył wiele nagród. Między innymi otrzymał:
-
Statuetkę Złotego Jaja w konkursie KUKBUK POLECA,
-
I miejsce na Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka w Sandomierzu,
-
GRAND PRIX na Festiwalu Smaku w Grucznie 2013.

Dżersejan - twardy, aromatyczny ser o niezapomnianym, głębokim smaku, z nutą owocową. Nadaje się doskonale do spożywania z winem lub jako dodatek do potraw w postaci tartej. Dojrzewa minimum 5 miesięcy, jednak czasem mamy w dojrzewalni nawet sery 24-miesięczne. Zdobywca między innymi prestiżowego Złotego Medalu Smaki Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich.